GM Volt Forum banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
1,238 Posts
Discussion Starter #1
Wife experienced the issue where our Volt did not shift out from park. The gear stick did not move and was locked. MIL light was active and car did not turn off.

Instructed wife to:
- emergency shutdown the car with tripple press on the on/off button.
- go out of the car
- open the charge door (with keyfob) and assist manually if not opening
- close the charge door
- start the car

With this all error messages went away and wife was able to start the car and drive off normally.

Reason for this seems to be that Volt triggers MIL light if the charge door open button (fob/door) has been pressed, but the charge door was obstructed from opening (grime, ice, etc.). Most likely it through also that this was a catastrophic charging failure. Seen it do this couple of times now.

Doesn't normally occur as if the charge door is intentionally opened, you usually go on trying until you get it open.

P.S. Our triple-honk has now 100kkm (~70k miles) on the meter, with 2.6l/100km average.
 

·
Administrator
Joined
·
19,974 Posts
Thanks for posting this very unusual combination of events and the fix, KNI.

I would have been taking the shift console cover off and working to unlatch the shift mechanism, lol
 

·
Registered
Joined
·
1,201 Posts
The only time my shifter was stuck was when my wife used the big hole in front of the shifter to put her crap in and it prevents the shifter from going past R.
 

·
Registered
Joined
·
62 Posts
I did the same thing to myself the first day I owned my Volt. It was my cell phone that worked as a perfect shifter-stopper. My first thought was oh #$&*, it's broken already. I realized the problem after about ten seconds of trying other useless fixes.
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
THANK YOU KNI!!! I had a different problem on my 2013 Volt Premium, tried your triple button push emergency shutdown routine to the letter, and now my volume control problem is gone!! Instead of a nice calm musical greeting when I sat down in the car, the volume would be at MAXIMUM DEAFENING level, making me cover my ears! SAME scenario with powering up the car and powering down the car. Oh, my, the horrible decibels!! Now it seems to be working fine again. I know you weren't trying to fix my volume problem, but you did. Thanks, man!
Don from Camano Island WA
 
1 - 8 of 8 Posts
Top