GM Volt Forum banner

1 - 9 of 9 Posts

·
Registered
Joined
·
87 Posts
Discussion Starter #1
We are enduring the coldest winter in 20 years around here, but we finally have a few days when the OAT is +6 to 9 degrees C. So I checked the Energy screen to see if it was still pegged to the far left side, and it is!
Can someone tell me why? On start up with a fresh charge, I would think the bars will all go to the center position until the Terrain or Driver style causes a change. Same for Climate? I only recently checked this because the distance traveled with the battery is suffering about 25 km, although its beginning to improve with the warmer weather.
Any ideas?
 

·
Registered
Joined
·
159 Posts
We are enduring the coldest winter in 20 years around here, but we finally have a few days when the OAT is +6 to 9 degrees C. So I checked the Energy screen to see if it was still pegged to the far left side, and it is!
Can someone tell me why? On start up with a fresh charge, I would think the bars will all go to the center position until the Terrain or Driver style causes a change. Same for Climate? I only recently checked this because the distance traveled with the battery is suffering about 25 km, although its beginning to improve with the warmer weather.
Any ideas?
Seems odd to me. We've had a "warm" winter but still had a couple weeks in the -20 to -30 range and I didn't see anything like that. Sure the Climate bar went down to something like -2 but wasn't pegged.
Could it be it was warmer than -10 so you didn't get any ERDTT heat assist and your thermostat is set to 30+ degrees?
 

·
Registered
Joined
·
22 Posts
We are enduring the coldest winter in 20 years around here, but we finally have a few days when the OAT is +6 to 9 degrees C. So I checked the Energy screen to see if it was still pegged to the far left side, and it is!
Can someone tell me why? On start up with a fresh charge, I would think the bars will all go to the center position until the Terrain or Driver style causes a change. Same for Climate? I only recently checked this because the distance traveled with the battery is suffering about 25 km, although its beginning to improve with the warmer weather.
Any ideas?
Mine does the same. Bugs me too! don't know why though. I've tried being more efficient and nothing I've tried matters.
 

·
Registered
Joined
·
87 Posts
Discussion Starter #5
I have to clarify my original post. The term on the Energy Info screen I'm concerned about is "Climate Control", which I suppose is to track the use of the power-robbing fan, heat/cooling, defrost, Max vs. Eco settings, etc. I drove on a fresh full charge today until the charge was all gone, and finished the 100km trip on the generator. That bar graph stayed stuck on -5 from beginning to end!

I still am none the wiser!
 

·
Registered
Joined
·
2,794 Posts
I have to clarify my original post. The term on the Energy Info screen I'm concerned about is "Climate Control", which I suppose is to track the use of the power-robbing fan, heat/cooling, defrost, Max vs. Eco settings, etc. I drove on a fresh full charge today until the charge was all gone, and finished the 100km trip on the generator. That bar graph stayed stuck on -5 from beginning to end!

I still am none the wiser!
Might be the Auto Defog setting that is doing it, if you haven't turned it off yet. It is a setting located in the center stack settings, not the front/rear defrost button.
A lot of Gen 1 owners feel that the Auto Defog runs too often and just leave it turned off. However, in my Gen 2, I decided to leave it on, and I think it works better that the Gen 1 version to keep the widows from fogging up. It uses a sensor on the windshield to determine humidity and can turn on the A/C and/or heat automatically.

I see from your signature that our Volts are nearly twins. They were probably on the assembly line together.
 

·
Registered
Joined
·
87 Posts
Discussion Starter #7
I'll check that today.

Thanks, and yes, we were waiting for our Volts together last year and we PM'd a few times!
 

·
Registered
Joined
·
2,794 Posts
I'll check that today.

Thanks, and yes, we were waiting for our Volts together last year and we PM'd a few times!
Oh yeah, I remember you now. Where was yours on the line? (last 5 digits of the VIN) Mine is # 00157.
 

·
Registered
Joined
·
87 Posts
Discussion Starter #9
Oh yeah, I remember you now. Where was yours on the line? (last 5 digits of the VIN) Mine is # 00157.
00730

And you were right about the auto-defog setting. Now the climate setting graph behaves in a reasonable way, and I can cause it to be less or more with various selections now, although it won't go to zero with all power shut off, which seems strange.
 
1 - 9 of 9 Posts
Top