GM Volt Forum banner
1 - 2 of 2 Posts

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Cold soak -> Propulsion Power Reduced -> Next day 'Service HV Charging System' msg

Hi all,

First post here. I live in AK and took the Volt out on a weekend trip to stay in a hike-in cabin. The weather was pretty cold over the weekend, I arrived at the hike in point late Friday night and the dash read -7F, battery was fully discharged. Was out all weekend and the temps ranged between -5F to -15F (est., did not have thermometer).

When I got back to the Volt Sunday midafternoon, got in the car and pushed power, after a few seconds the engine chugged to life (yay!) Propulsion power reduced, I assumed the battery was too cold to provide full assistance to engine. Let car idle for quite a while as we packed gear back into car and warmed up and ate food. Drove home with no issues, PPR message went away over the trip as battery warmed up (I assume)

Plugged into 120v charger at home, woke up next day to message 'Service High Voltage Charging System'. The battery was fully charged overnight successfully, apparently, but it must have stopped working at some point.

The battery icon was replaced by gas gauge and only became available to discharge after driving a bit. This leads me to believe that the charger must not have allowed battery warming to occur after it failed (?) bc the cold battery behavior was occurring. Before this the 120v charger has always maintained enough temp in the battery to allow it to be used right away in the mornings. PPR message not present, though. The engine is able to push charge into the battery when I'm driving.

I don't know if the cold soak damaged something in the charging system or not. I've also had to wiggle the charge cord sometimes in the mornings to get it to separate from the port. Hopefully I didn't just bust something in the charge port. Anyway, I will try onstar to get more info, and report back.

( Aside: I've had times after work when I've started the volt and the battery is not available, and gas gauge shows up, but PPR message does not show. I wonder if there are different thresholds of temperature: 1) when the battery cannot run the car by itself, but can contribute enough power for full propulsion, 2) when the battery can start the engine but can't contribute enough power for full propulsion (hence PPR message), 3) battery is fully frozen and too cold to start engine.
I only experienced situation (2) after the extended cold soak over the weekend. Situation (1) has occurred a few times after work and once when I forgot to plug in the car overnight. )
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Thanks for the suggestion. Based on other threads I've read, the battery TMS only operates to cool off the battery when unplugged and SOC > 50%, and no warming will take place while the car is off and unplugged. If I am wrong about this please let me know though.
 
1 - 2 of 2 Posts
Top